top of page
Søk
  • JaNi

I hvilke løsninger finner vi AI i dag?

For få år siden var oppfatningen at vi stod foran en bølge av kunstig intelligens og flere uttalte skepsis for at disse teknologiene kom til å ta styring over våre liv. Er det fortsatt slik at vi i Norge venter på en AI-bølge eller kjenner vi at den begynner å gripe oss om anklene? Og hvordan kan vi utnytte denne teknologien? Vi ser på noen eksempler.

 

Den AI-teknologien som er mest i bruk til daglig, er trolig såkalte 'Recommender Systems'. Disse systemene bygger på algoritmer som sammenligner data og foreslår informasjon og aksjoner for brukeren ut fra gitte målsetninger. Vi kjenner slike 'forslags-funksjoner' innebygget i Google søk, Spotify, Netflix og de fleste nettbutikker. Innhold og annonser på Facebook og andre sosiale media styres av lignende algoritmer som analyserer hva vi og våre venner har sett, lest og gjort tidligere.


Se denne for en enkel forklaring på hvordan "recommender systems" fungerer

 

Hva kommer?

Noe av det som fascinerer mest - og samtidig skremmer litt - er avanserte bevegelige roboter. De som kan se, høre, føle og kommunisere. De samler og analyserer data hele tiden for å styre seg selv i forhold til omgivelsene.

  • Droner som flyr av seg selv og biler som er selvkjørende

  • Firbeinte roboter kan finne vei i bygninger og anlegg, åpne dører, bruke verktøy, samle data

  • Tobeinte roboter kan gå, danse, sykle

  • Svømmende roboter som samler data og opererer utstyr under vann

  • Kjørende roboter sendes til Mars for å samle stein og data

Aker BP har testet robothunden Spot fra Boston Dynamics. Her ombord på Skarv FPSOMen AI eller maskinlæring er ikke produkter alene. Nye produkter og løsninger finner vi ved å bruke AI sammen med annen teknologi. Da kan vi løse problemer og behov som ikke er mulige å løse på tradisjonell måte.


Cermaq’s iFarm prosjekt er et spennende eksempel på hvordan AI kan utnyttes sammen med annen ny teknologi. Prosjektet har mål om å halvere laksedød i lakseoppdrett ved hjelp av ny kunnskap og teknologi. Løsningen kombinerer bl.a. sensorer, kamera og AI til å følge opp hver enkelt fisk fra smolt til slakt.


Resultatet skal bli økt bærekraft i produksjon ved friskere fisk og redusert fiskedød. Ringvirkninger kan være utvikling av nye løsninger som kan endre en bransje.


Cermaq presenterer iFarm


78 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Å VASKE DATA FOR GULL

AI kan hjelpe deg å løse problemer som tidligere i praksis var uløselige. Gevinsten kan også være formidabel. Vi tar som utgangspunkt at en AI basert løsning vil omfatte kontinuerlig innsamling og læ

Comentarios


bottom of page